January 01, 2012

Yong Tau Foo

Salam... hmmm, disebabkan rindu sangat nak makan yong tau foo Pasar Malam Tg Malim, saya pon google lah resepi yong tau foo nih. Apa nak buat, duduk di Labuan, banyak yang dirindu di Semenanjung sana. Nak buat xsusah mana pon kalau ikut resepi nih. Resepi ni sy dapat dari minami133@myresipi....


sy copy n paste resepinya kat sini: klik sini utk pergi ke page asal resepi ya



Bahan-bahan:

     10 tangkai cili kering
     gula melaka atau kurozato
     bijan goreng
     gula(kalau kurang manis)
     1 s.k garam
     3 cm belacan
     300 ml air
    1 sudu besar minyak
    1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
    sedikit ajinomoto


Cara-cara:

1) Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
2) panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
3) setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
4) masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
5) masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama bahan-bahan yang kita nak.




1 comment:

  1. salam..
    errmm nyumm.. nyumm sedappnyaaa.. leh cuba nie..

    *.. pertanyaan pasal 50 tangkai cili kering tu kan.. terpulang .. kalau tak mo pedas sangat leh kurang kan..saya letak 50 sebab family saya memang suka asam pedas tu pedas dan pekat.. selamat mencuba

    ReplyDelete