sy copy n paste resepinya kat sini: klik sini utk pergi ke page asal resepi ya
Bahan-bahan:
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto
Cara-cara:
1) Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
2) panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
3) setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
4) masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
5) masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama bahan-bahan yang kita nak.
salam..
ReplyDeleteerrmm nyumm.. nyumm sedappnyaaa.. leh cuba nie..
*.. pertanyaan pasal 50 tangkai cili kering tu kan.. terpulang .. kalau tak mo pedas sangat leh kurang kan..saya letak 50 sebab family saya memang suka asam pedas tu pedas dan pekat.. selamat mencuba